Informatie over de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Activiteiten van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Diensten van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Artikelen over de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Veiling van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Galerij met afbeeldingen van zegels van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Aanmelden als lid van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Adverteerders in het bulletin en op de website van de Postzegelvereniging "Noord Holland"
Terug naar de openingspagina van de website van de Postzegelvereniging "Noord Holland"

 

webbeheer:

H. Wientjes

pvnh@kpnplanet.nl

 

POSTZEGELVERENIGING "NOORD-HOLLAND"

 


Artikelen

 

 

 

Postzegels met een militaire uitstraling

 

In het oktoberbulletin van onze vereniging stond een bericht dat de Britse Royal Mail een serie postzegels had uitgebracht over de Britse tanks van de afgelopen decennia. Ik ben in tanks geïnteresseerd dus stuurde ik een mailtje naar de redactie met de vraag waar ik die zegels zou kunnen kopen. Met zijn antwoord stuurde Jan Oostveen mij tevens de desbetreffende folder van de Royal Mail. Daar stond natuurlijk ook een website op en daarna was het allemaal heel eenvoudig. Gewoon bestellen zoals we dat hier bij PostNL ook kunnen doen. Het duurde wel een dag of tien voordat ik ze in huis had, maar ach, dat is niet iets om moeilijk over te doen. Mijn bedankmailtje naar Jan voor de informatie die hij me had gegeven leidde tot de vraag of ik niet een stukje voor de website wilde schrijven over het verzamelen van postzegels met afbeeldingen van militaire objecten in de meest ruime zin. En daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

          

Ik begon met het verzamelen van postzegels toen ik een jaar of twaalf was. Ik werd aangestoken door een paar vriendjes. Ik heb het een paar jaar volgehouden en toen zakte de belangstelling weg en stopte het. De (bescheiden) verzameling werd verkocht. Jaren later heb ik het verzamelen toch weer opgepakt. Eerst Nederland, gebruikt en eerste dag enveloppen, later ook België en Luxemburg, maar die twee liggen inmiddels helemaal stil. Op een gegeven moment ben ik lid geworden van de NVPV en daarna ook van de PVNH en toen kwamen de rondzendingen met hun boekjes vol postzegels die overal vandaan kwamen.

        

 

Naast de postzegels had ik toen al jaren nog een hobby, namelijk plastic schaalmodellen maken van militaire voertuigen. Het was begonnen met gewone autootjes, maar ik vond de jeeps, GMC’s, DODGE’s, halftracks en niet te vergeten tanks ook heel interessant. Die ben ik dus ook gaan bouwen en dat doe ik nog steeds. De zolder staat er inmiddels helemaal mee vol.

        

Tot mijn verrassing zag op een keer, alweer jaren geleden, dat er in een postzegelboekje ook een paar zegels zaten met afbeeldingen van tanks. En ik kwam ook militaire vliegtuigen en oorlogsschepen tegen en zegels over de strijd in Frankrijk, de Slag om Engeland, de oorlog in de Stille Oceaan en nog veel meer. Die ben ik ook gaan verzamelen en inmiddels heb ik een dikke ordner vol met postzegels in dit genre. En dat genre is heel breed. Uniformen van de 18e eeuw tot nu, forten uit de 17e en 18e eeuw, veldslagen in de eerste en tweede wereldoorlog, omgekomen verzetsstrijders, vliegtuigen, oorlogsschepen en af en toe ook tanks. Die zijn duidelijk in de minderheid.

          

Ik heb voor dit artikel geteld uit hoeveel verschillende landen mijn postzegels afkomstig zijn en dat bleken er 145 te zijn. De verdeling over die landen is heel uiteenlopend. Van veel landen heb ik er een, twee, drie, soms vijf, soms zelfs een stuk of tien. Maar er zijn ook uitzonderingen met drie, vier of vijf insteekbladen met elk acht strips vol postzegels. Frankrijk is zo’n grote met 159 zegels in vijf insteekbladen. Engeland doet het iets minder met 96 zegels in drie insteekbladen, maar als ik daar de kleine Britse eilanden zoals Jersey, Guernsey, Man en bijvoorbeeld Gibraltar bij tel dan kom ik op enkele honderden zegels. De meeste daarvan tonen uniformen uit verschillende periodes en vliegtuigen, vooral veel vliegtuigen. De leden van het Britse Gemene Best zoals Australië, Nieuw Zeeland en Canada scoren ook heel behoorlijk met elk rond de 80 zegels. Ook hier uniformen en vliegtuigen maar toch ook andere onderwerpen zoals bijvoorbeeld een serie van twaalf Nieuw-Zeelandse zegels die verschillende aspecten van het militaire leven tonen. Gibraltar heeft ook een verrassend assortiment. Het nam zeker in de eerste helft van de tweede wereldoorlog een sleutelpositie in voor wat betreft de toegang tot en het gebruik van de Middellandse Zee en dat wordt in de postzegels kenbaar gemaakt. Los hiervan staat een serie van 32 zegeltjes met uniformen tijdens de 18e, 19e en 20ste eeuw.

       

Van de landen die na de tweede wereldoorlog achter het IJzeren Gordijn lagen zijn vooral Rusland en Oost-Duitsland goed in de postzegelwereld vertegenwoordigd. Om maar met Rusland te beginnen: mooie grote postzegels die een en al kracht uitstralen. Gevechtssituaties, oorlogsschepen, vliegtuigen, tanks en veel eerbetoon aan gesneuvelde oorlogshelden. Ook de postzegels van het voormalige Oost-Duitsland stralen kracht uit. Rood is hier een veel gebruikte kleur en op alle manieren wordt de kracht van de Partij en het leger tot uitdrukking gebracht.

         

Hoe staat het met Nederland? Wel, in ons land staat de krijgsmacht niet in hoog aanzien en dat zie je terug in de filatelie. De eerste militaire postzegels die in ons land werden uitgebracht zijn de Legioenzegels in 1942. Dat zegt al iets. De 1½ cent, de 3 cent en de 5 cent in de serie Bevrijdingszegels zijn de eerste zegels waarin waardering voor de krijgsmacht wordt getoond. In de jaren daarna komen er af en toe enkele zegels uit die iets “militairs” hebben, denk bijvoorbeeld aan de zegel voor het 150 jarig bestaan van de Koninklijke Militaire Academie in 1978, maar pas in 2007 verschijnt de boeg van een Nederlands oorlogsschip op een postzegel. Twee jaar later, in 2009, toont een van de zegels in de serie 100 jaar gemotoriseerde luchtvaart in Nederland een Apache gevechtshelikopter. En in 2017 toonde een van de velletjes Mooi Holland het Fort Asperen dat deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie. Langs andere kanalen zijn wel enkele velletjes uitgebracht zoals Postzegels Nederlandse Veteranendag 2009 en twee velletjes gewijd aan de bevrijding van ’s-Hertogenbosch in oktober 1944. Kortom, niet onaardig maar het had wel wat beter gekund.

       

O ja, tot mijn verrassing heb ik ook een postzegel van een land dat nooit heeft bestaan, te weten Azad Hind. De geschiedenis daarvan vind je op https://en.wikipedia.org/wiki/Azad_Hind_Stamps. Ik heb de bruine zegel met daarop een man met een tulband achter een machinegeweer.

 

Groet en veel postzegelplezier!

 

Kees Blijleven